Ons onderwijs

De SO-afdeling van De Zonnehoek heeft 11 groepen. In elke groep werkt een leerkracht met een onderwijsassistent, vaak in een duobaan.

We plaatsen de leerlingen in de groep die het best bij hun leeftijd en onderwijsbehoefte past, te weten groep A t/m groep O. Daardoor doorlopen de leerlingen niet elke groep. Per schooljaar bepalen we welke groep het beste is voor de leerling. De criteria daarbij zijn: leeftijd, structuurbehoefte, groepsgrootte, de verhouding jongens en meisjes, contact met medeleerlingen en de fysieke zorgbehoefte. Doorstroming naar een volgende groep gebeurt meestal na de zomervakantie. Soms is het verstandig dat een leerling in de loop van het schooljaar naar een andere groep gaat.

 

Hoeveel leerlingen zitten er in een groep?

Er zitten zes tot twaalf leerlingen in een groep. De groepen met extra structuurbehoeftige leerlingen zijn kleiner. In de onderwijs-zorggroepen werken we samen met begeleiders van de Passerel.

Leerlingen met ASS

Leerlingen met ASS zijn gebaat bij een kleine groep met weinig wisseling van personeel en een vast dagprogramma. Bij het onderwijs in deze groepen maken we gebruik van de uitgangspunten van TEACCH, een werkwijze met een gestructureerd lesaanbod ondersteund door concrete verwijzers, picto’s of tekst. Door visualisatie, voorspelbaarheid, structuur in tijd, ruimte en activiteit, creëren we voor de leerling een omgeving waarin leren mogelijk wordt.

Gebaren

Op De Zonnehoek ondersteunen wij onze taal met gebaren, wanneer de omgeving gebaren maakt, is het voor de kinderen eenvoudiger om gesproken taal te begrijpen. De kinderen mogen zelf gebaren maken om te communiceren, maar dat hoeft niet. Wij gebruiken de gebaren van NmG, hiervoor hebben alle teamleden een cursus gevolgd. Onze logopedistes ondersteunen ons bij het gebruik van de gebaren en het werken met Leespraat.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem dan gerust contact met ons op door uw gegevens hieronder in te vullen, of ons te bellen op (055) 534 07 41. We staan u graag te woord.